A vállalatfelvásárlás teendői

Vállalatfelvásárlás

Amikor egy potenciális cégvásárló eladó céget keres, annak a legfőbb oka többnyire az, hogy nem szeretne a nulláról kezdeni mindent, hanem inkább tovább építene egy olyan vállalkozást, amely már bizonyított, aminek már van múltja, megvannak az ügyfelei, munkavállalói stb. Ez igaz cégfelvásárlásban gondolkodó magánszemélyekre, de nagyvállalatokra is.

Rengeteg fajta tevékenységben meg lehet látni a lehetőséget, mindez attól is függ, hogy melyek az elképzelések.

Egy már sikeresen működő, akár néhány éve, akár évtizedes háttérrel rendelkező vállalkozás esetében a vállalatfelvásárlás, mint lehetőség tehát kézenfekvően szóba jöhet. Ezeknek a vállalkozásoknak már van bevétele és jó esetben nyeresége, kivehető jövedelme is, de ha nincs, azon is lehet javítani. A cég már rendelkezik ügyfelekkel, van vásárlói köre, kialakult üzleti modellje, sőt az is meglehet, hogy nagyszerű beszállítókkal rendelkezik, ami szintén jelentős előny lehet, hiszen ez esetben az új tulajdonosnak, befektetőnek ezzel már nem kell foglalkoznia, hacsak nem szeretne változtatni persze.

A vállalatfelvásárlás olyan tranzakció, amely kötelezettségeket is vonat maga után. Ilyen az is, amikor meghatározott cégméret felett a vállalatfelvásárlás bejelentés köteles, amelynek a célja a monopol helyzetek elkerülése, erre kötelezve vannak a leendő cégtulajdonosok. A verseny korlátozása rontja az ügyfelek helyzetét és korlátozza a kisebb résztvevők lehetőségeit a piacon. A Gazdasági Versenyhivatal foglalkozik a vállalatfelvásárlás bejelentésével. A bejelentésre adott cégméret, küszöbérték felett van szükség.

Ezekkel érdemes tisztában lenni cégfelvásárlás során, így tehát azt javasoljuk, amennyiben Ön érintett a témában, akkor kellő alapossággal járjon utána a lehetséges teendőknek.